Fit serniczki na zimno. Przepis na zdrowy deser lub posiłek potreningowy.

Odżywianie Przepisy

Moim zdaniem wszystkie serniki powinny być ulubionym deserem każdego miłośnika sportu, czy budowania sylwetki! A to dlatego, że tego typu desery mają sporo białeczka, można je przyrządzać na różne sposoby, no i przy tym nie trudno o to by były fit 😉 Moje mini serniczki to nie tylko forma zdrowego deseru, ale również pysznego i wartościowego posiłku potrenigowego. Są chude, mają dużo białka i stosunkowo niewiele kalorii. Na pewno z łatwością wpleciesz je do swojego dziennego jadłospisu.

Jak zawsze namawiam Cię do dostosowania przepisu do swoich potrzeb. Wyłóż masę na jedną blachę lub od razu rozdziel porcje do małych foremek. Jeśli lubisz – dodaj rodzynki, orzechy inne bakalie (pamiętaj o uwzględnieniu ich kaloryczności). Spód również możesz zrobić bardziej kaloryczny np. krusząc biszkopty z masłem orzechowym. Wybór należy do Ciebie – zrób tak żeby Ci smakowało i oczywiście było w miarę fit! Wersja poniżej jest totalnie podstawowa i niskokaloryczna.

 

Na początek sprawdź czy masz dostęp do tych kilku rzeczy. Ja zabrałam się za serniczki będąc na wsi, w nie swojej kuchni, na dodatek słabo wyposażonej. Moje pragnienie deseru było jednak silniejsze niż wszystkie inne przeciwności.. 🙂

Fit serniczki na zimno. W miarę fit

Potrzebne Ci będą:

  • blacha/plastkiowy pojemnik, w którym będziesz mogła wylać masy, a następnie podzielić na ok. 10 porcji. lub
  • małe foremki, jeśli posiadasz – silikonowe, albo ceramiczne, a jeśli nie to w dużym sklepie na pewno dostaniesz jednorazowe
  • coś do miksowania, rozdrabniania – blender lub malakser
  • lodówka 🙂 lub zimno na zewnątrz
  • czajnik z gorącą wodą – przyspieszy i ułatwi sprawę z daktylami, galaretką i żelatyną.

Przepis na fit serniczki.

Składniki:

Spód

  • suszone daktyle – małe opakowanie (100g)
  • płatki owsiane – 4 łyżki (40g)

Masa serowa

  • chudy twaróg – kostka (250g)
  • jogurt grecki – 1/2 dużego opakowania (200g)
  • izolat białka* 4 miarki (120g)
  • żelatyna – duża łyżka (10g) + 3 łyżki wody (30ml)
  • miód – 3-4 łyżki (80g) / erytrol (wybierz swój słodzik, zważając na kaloryczność)

Wierzch

  • opakowanie galaretki w ulubionym smaku (u mnie brzoskwiniowa)
  • mrożone/świeże owoce (u mnie mrożone borówki)

Przygotowanie fit serniczków na zimno:

  1. Zagotuj wodę w czajniku. Zalej nią daktyle, tak aby się zakryły i zmiękły. Zostaw na ok.15 min. W tym czasie przygotuj galaretkę. Wlej ok.400ml wody do miski (tj. trochę mniej niż wg przepisu na opakowaniu) i wsyp zawartość opakowania mieszając do rozpuszczenia.
  2. Przygotuj mikser/malakser, wsyp do pojemnika płatki owsiane i odsączone daktyle. Wyłóż masą foremki. Około 1 łyżeczka na jedną porcję.
  3. Przygotuj masę serową. Zmiksuj twaróg, jogurt, izolat, miód. Rozpuść żelatynę w ciepłej wodzie i dodaj do masy. Sprawdź smak masy, jeśli potrzeba dosłódź. Przełóż masę do foremek. Ok. 2 pełne łyżki na porcję. Wstaw do lodówki na min 40min. Po tym czasie sprawdź czy masa w miarę stężała.
  4. Jeśli masa stężała dodaj na jej wierzch owoce, a następnie zalej je galaretką, która do tej pory powinna już całkowicie wystygnąć. Jeśli galaretka przed dodaniem nieco stężeje – nie przejmuj się. Rozmieszaj ją porządnie przed wylaniem. Wstaw do lodówki do stężenia.
Wartości odżywcze dla 1 porcji*:

162kcal

białko: 17g

tłuszcze: 2,5g

węglowodany: 20g

*dosładzanej miodem, z galaretką brzoskwiniową i borówkami.

Jestem bardzo ciekawa jak zmodyfikowałaś przepis! A może masz fotkę ze swoim wyrobem? W razie co, odnajdę ją na insta z hashtagiem #wmiarefit .

Trzymaj się i smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *