Kanapka z awokado, ricotta i miodowo-limonkowym dressingiem

Najlepsza kanapka z awokado, ricottą i miodowo-limonkowym dressingiem.

Odżywianie Przepisy


O tej propozycji wspominałam już w moim gastro-przewodniku po Barcelonie. Moim zdaniem to jest właśnie kwintesencja podróżowania! Wyjeżdżasz w różne zakątki świata, próbujesz lokalnych przysmaków, a potem odtwarzasz je u siebie w domu. Tak właśnie było z tą kanapką. W Polsce nigdzie nie mogę dostać tak soczystego awokado, nie mam też w domu czarnej soli, ani czarnego sezamu, a dobra ricotta we włoskich delikatesach kosztuje dosyć sporo. Da się jednak z polskich odpowiedników wyczarować prawie identycznie bosko smakujące cudo.

Kanapka z awokado, ricotta i miodowo-limonkowym dressingiemTo połączenie smaków naprawdę robi wrażenie, dlatego zapnijcie pasy i przygotujcie swoje kubki smakowe na odlotowe doznania!

Przepis na cudowną kanapkę z awokado

1 ciabata lub inna pszenna bułka

1/2 dojrzałego awokado

ser ricotta lub domowy twarożek

sok ze świeżej limonki

oliwa, miód i sól

Przygotowanie

  1. Bułkę przekrajasz i nieco podgrzewasz, np. na patelni – środkiem bułki do patelni.
  2. Awokado przekrajasz na pół, łyżką wyciągasz jedną połówkę ze skórki i kroisz na plastry/półksiężyce.
  3. Bułkę wyciągasz z podgrzewacza i nakładasz na nią ricotte/twarożek i plastry awokado.
  4. I teraz kluczowa sprawa! Polewasz całą kanapkę najpierw oliwą, potem oblewasz dokładnie sokiem z limonki, następnie polewasz łyżeczką miodu, a na koniec opruszasz solą, najlepiej gruboziarnistą.
  5. I zajadasz!

Kanapka z awokado, ricotta i miodowo-limonkowym dressingiem
Krok czwarty możesz zmodyfikować mieszając najpierw wszystkie składniki dressingu w miseczce, a później rozlewając gotowy sos po kanapce. Jednak moim zdaniem znacznie lepiej smakuje gdy wszystkie składniki mieszają się w buzi, z każdym kęsem. Znacznie lepiej też smakuje z grubymi ziarnami soli, niż z miałką. W oryginalnej wersji wierzch posypany był sezamem, więc jeśli akurat masz – spróbuj! Po kilku samodzielnie stworzonych wersjach (z twarożkiem lub z ricottą) na pewno odkryjesz swoją ulubioną wersję. Smakówa! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *