Piernik dyniowy. Piernik nie tylko od święta.

Odżywianie Przepisy

Najlepsze ciasto jakie udało mi się ostatnio zrobić i jeść. Nie jest to przepis na fit ciasto, ale jest na tyle dobry, że musiałam się nim z Wami podzielić. Gwarantuje, że wyjdzie zawsze i każdemu! Z innych plusów to to, że do jego przygotowania nie potrzebujesz miksera, a jedynie łyżkę i miskę. Pieczenie zajmuje około 40 do 50 minut, więc myślę że w godzinę na luzie uwiniesz się z tym pysznym plackiem.

* Poza tym w końcu mamy sezon na dynię. Trzeba próbować i szukać nowych połączeń smakowych. Zatem jeśli jeszcze nie próbowaliście wcisnąć dyni w słodkie wypieki, to wraz z tym postem nadszedł na to czas najwyższy 🙂 Tutaj dynia będzie w formie puree, którego warto zrobić większą ilość. Kup dużą dynię, rozkrój ją na kawałki i wyłóż skórą do dołu na blache z papierem do pieczenia. Piecz ją w 200 stopniach przez niecałą godzinę. Gdy miąż będzie miękki wydrąż go łyżką, wcześniej usuwając w ten sam sposób pestki. Załaduj do woreczków i zamroź. Taką dynię możesz dodawać też do owsianek, czy innych dań.

Ciasto może wyjść nieco zakalcowate, a na pewno mokre. Moim zdaniem wychodzi to tylko jemu na plus, bo nadaje się do jedzenia nie tylko przez pierwszy dzień od wypieku. Jeśli nie lubisz mokrych/zakalcowatych ciast – cóż, niestety nie jest to przepis dla Ciebie.

Do masy możesz dodać bakalie, orzechy. Moim zdaniem najlepiej będą tu pasować orzechy nerkowca lub włoskie, ale nie jest to konieczność bo jak wspomniałam placek bez dodatków też jest znakomity.

Przepis na piernik dyniowy

Suche:

Niecałe 2 szkl mąki – pomieszaj pszeną z np. pełnoziarnistą albo razową

1/2 szkl cukru – najlepiej brązowego

1 łyżeczka sody

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

2-3 łyżki przyprawy do piernika

Płynne:

1 szkl. dyni*

1/3 szkl oleju np. rzepakowego lub kokosowego bezwonnego

1/3 szkl dowolnego mleka

2-3 łyżki syropu klonowego* – daje super aromat

 

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Zmieszaj w większej misce składniki suche, a w drugiej mniejszej misce składniki płynne. Dodaj płyny do suchej masy i wymieszaj łyżką
  3. Na koniec dodaj bakalie, orzechy. Wyłóż do keksówki i piecz przez 40-50 minut w 180 stopniach. Sprawdź czy ciasto jest upieczone wbijając patyczek – musi być suchy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *