Pity z salsą awokado i płynny jajkiem z ostrym sosem mango-chutney

Pity z salsą awokado, jajkiem na miękko i ostrym sosem mango. Szybka propozycja na śniadanie lub lunch.

Odżywianie Przepisy

Mistrzowskie danie! Pity do tej pory kojarzyły mi się tylko z gyrosem, sosami i białą kapustą. Ale od teraz nigdy więcej! O to inne, być może lepsze, a na pewno zdrowsze niż spotykane na mieście wcielenie pszennej pity. Ich przygotowanie zajmuje troszkę więcej niż ugotowanie jajka na miękko. Myślę więc, że nadaje się idealnie jako ultra- szybki posiłek, np. lunch do pracy czy na uczelnię.

Mamy tu same zdrowe rzeczy! Awokado, pomidorki, jajko z płynnym żółtkiem – to ta najzdrowsza wersja jajka. Jedyną rzeczą, do której możemy się przyczepić są pszenne gotowe bułeczki. Całe 10 sztuk dostałam w Lidlu, mają spoko skład – woda, mąka pszenna, sól, drożdze. Osobiście nie mam nic przeciwko glutenowi w diecie. Warto oczywiście zwrócić uwagę, by nie pojawiał się on w każdym naszym posiłku, a na przykład tylko 1-2 w ciągu dnia.

Jeśli chodzi o sos, który przygotowałam to bazą jest jogurt. Dodałam do niego mango chutney i odrobinę sosu sweet chilli, o dobrym składzie. Wiadomo, że lepiej byłoby przygotować każdy składnik dania samemu, ale hej! W końcu jest to opcja na przyrządzenie posiłku, gdy mamy mało czasu, więc na pewne rzeczy przymykamy oko 😉

 

Pomysł na pity:

pszenna pita o dobrym składzie

jajko

awokado

pomidorki

1 mała cebula, najlepiej czerwona

limonka

coś zielonego np. sałata, szpinak

Sos:

jogurt

mango chutney

sweet&chilli sos

  1. Włączam piekarnik na 200 stopni. Zagotowuję wodę na jajko. Zabieram się za przygotowanie salsy. Kroję cebulę na pół, a następnie w cienkie piórka. Awokado i pomidorki w kostkę. Wszystko do jednej miseczki, skraplam sokiem z 1/2 limonki, dodaję sól i pieprz do smaku. Mieszam i odstawiam.
  2. Do wrzącej, bulgocącej wody wrzucam jajko i nastawiam minutnik na dokładnie 5 i pół minuty. Po tym czasie jajko powinno wyjść na miękko. Gdy minutnik zadzwoni natychmiast ostudź jajka wkładając je do bardzo zimnej wody.
  3. Pite owijam luźno w papier do pieczenia, który wcześniej zwilżyłam wodą i wstawiam do piekarnika. Wg przepisu na opakowniu po 4-6 minutach powinna być gotowa, czyli ciepła i chrupiąca.

Pity z salsą awokado i płynny jajkiem z ostrym sosem mango-chutney

I teraz najważniejsze!

Kolejność nakładania składników:

  1. Pitę przekrajasz na pół jak bułkę. Rozsmarowuję łyżkę jogurtu, dodaję małe muśnięcia mango-chutney, a na drugiej połówce pity robi kapki sosu sweet&chilli. Jeśli mało ostre, to jest to dobry moment by posypać np. pieprzem cayenne.
  2. Następnie kładę coś zielonego, łyżkę, dwie salsy i na środek obrane całe jajko. Rozgniatam je widelcem i przykrywam drugą połówką pity.
  3. Jem.. tak żeby się pobrudzić 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *