Pomidorowa z ananasem i karmellizowaną cebulą

Pomidorowa zupa z ananasem w cynamonie z karmelizowaną cebulką.

Odżywianie Przepisy

Nie wiem jak Wy, ale ja mam już dość zimy. Brak słońca, brak warzyw, sto warstw ubrań przy wyjściu na dwór. Przez to i energii jakoś mniej, za to ochota na spanie nieskończona 🙂 Zaczęłam więc szukać inspiracji na zdrowe dania, w których przemycę warzywa i nie będą to kiszonki. O to pierwsze z nich!

Zupa pomidorowa z ananasem, w której znajdziemy także chilli, ciecierzycę, karmelizowaną cebulkę, suszone śliwki… Brzmi dziwnie? Gwarantuję, że po pierwszej łyżce zmienisz zdanie, no i zapomnisz o zimie!

Przepis na 2-3 porcje:

4-5 plastrów ananasa, najlepiej świeżego

1 puszka pomidorów pelati lub passaty

ok. 400-500 ml bulionu – z kostki o dobrym składzie lub samodzielnie przygotowanego

1/2 dużej puszki ciecierzycy ok. 100g

1/2 cebuli

4 suszone śliwki

po 1/4 łyżeczki cynamonu i curry

po 1 łyżce oleju do smażenia, cukru trzcinowego

Pomidorowa z ananasem i karmellizowaną cebuląPrzygotowanie:

  1. Ananas w dość drobną kostkę smażymy w garnku na łyżce oleju (np. kokosowego) z cynamonem i curry.
  2. Wlewamy puszkę pomidorów, podsmażamy 2-3 minuty, a następnie dodajemy gotowy bulion lub kostkę i wodę.
  3. Po kilku minutach gotowania dodajemy ciecierzycę, posiekaną chilli i zmniejszamy ogień i zabieramy się za skarmelizowanie cebulki i śliwek.
  4. Na patelnie wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę i w paski suszone śliwki. Zasypujemy łyżką cukru i podsmażamy aż cebula zmięknie. Będzie to dodatek do naszej zupy.
  5. Podajemy gorącą zupę, na górę kładziemy cebulkę ze śliwkami. Możemy podać z pieczywem i łyżką jogurtu greckiego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *