Makaron z dynią fetą morelą i szpinakiem. W miarę FIT

Przepis na fit obiad! Makaron z dynią, morelą, fetą i szpinakiem.

Odżywianie Przepisy

Uwielbiam dania z dyni! Dlatego tak bardzo cieszę się, że sezon na nią w Polsce „wydłuża się”. Coraz łatwiej dostać świeżą nie tylko na targu, ale i w sklepie. Przy czym wcale nie musimy kupować ogromniastego owocu, a potem przez następne tygodnie być na dyniowej diecie lub kombinować z przetworami. Do wyboru mamy małe odmiany, kawałki na wagę, a nawet mrożonki. Cokolwiek wybierzesz, na pewno będzie pełne witamin, wartości odżywczych i – dobra wiadomość dla odchudzajacych się! – całkiem niewiele kalorii (30kcal/100g). W zależności od tego jakich przypraw i dodatków użyjesz, możesz zjeść ją na słodko lub wytrawnie. Tutaj proponuję Ci nieskomplikowane danie, które świetnie sprawdzi się jako zdrowy obiad lub kolacja. Podane pięknie na talerzu zrobi wrażenie na niejednym Twoim gościu, ale równie świetnie sprawdzi się jako pudełkowy posiłek do pracy. Mało tego! Jest to opcja wege, a może nadać się też dla bezglutenowców, jeżeli użyjesz odpowiedniego makaronu. Jak zwykle namawiam Cię do dostosowania przepisu pod siebie.

Makaron z dynią fetą morelą i szpinakiem. W miarę FIT

Domowe triki - mrożona dynia | W miarę fitMoje domowe zapasy dyni.

Będą Ci potrzebne: patelnia z pokrywką, garnek z wodą.

Przepis na makaron z dynią, fetą, morelami i szpinakiem.

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 opakowania dynii (ok. 200g)
  • makaron np. razowy albo bezglutenowy (wg mnie najlepiej rurki/penne lub tagliatelle) – ok. 2 szklanki (160g)
  • ser feta lub inny podobny np. kanapkowy favita – 2-3 plastry (60g)
  • suszone morele – ok. 8-10 sztuk (50g)
  • szpinak – garść świeżego lub mrożony brykiecik
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • rozmaryn suszony (lub inne ulubione zioła) i kurkuma – po 1/2 łyżezczki
  • oliwa/masło klarowane do podsmażenia – łyżka (10g)

 

  1. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i kawałki dyni. Posypujemy rozmarynem i kurkumą. Przykrywamy i dusimy do czasu gdy dynia nieco zmięknie.
  2. W tym czasie wstawiamy wodę na makaron (czajnik przyspieszy sprawę!), solimy i wrzucamy makaron.
  3. Gdy dynia będzie już miękka dodajemy szpinak i pokrojone/poszarpane suszone morele. Chwilkę dusimy, aż szpinak ładnie wkomponuje się w sos.
  4. Ugotowany makaron najlepiej wymieszać z sosem. Przełożyć na talerz i pokruszyć plaster fety. Możesz przyozdobić świeżą pietruszką lub kolendrą.

1 porcja* (ok. 530kcal)

białko: 19g
tłuszcz: 15g
węglowodany: 78g
*makaron razowy, feta

Makaron z dynią fetą morelą i szpinakiem. W miarę FIT

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *