Pudding ryżowy chai

Rozgrzewający pudding ryżowy chai.

Przepisy

Jeśli w zimowe wieczory łapie Was ochota na coś słodkiego, to już spieszę z pomocą! Ten deser rozgrzeje i zaspokoi nawet najbardziej wybredne kubki smakowe. Cała jego moc tkwi w mieszance przypraw rodem prosto z Indii – chai. Na pewno widzieliście nieraz w kawiarni Chai latte, albo herbaty Masala Czaj. Tę kompozycję albo się kocha albo nienawidzi. Ja przyznam, że latem czy wiosną daleka jestem od takich smaków jak kardamon czy cynamon, a sam anyż przyprawia mnie o grymas na twarzy. Za to zimą, to już zupełnie inna sprawa. Cała kompozycja przypraw w połączeniu ze słodkim mlekiem daje cudowny orientalny smak, którym nie można się szybko znudzić. Już myślę o tym, żeby wykorzystać taką mieszankę nie tylko do ryżu, ale też kaszki czy owsianki.

Przepis na pudding ryżowy chai. (1-2 porcje)

1/2 szkl ryżu (najlepiej do risotto)

ok. 1 szkl mleka

szczypta soli

1 torebka czarnej herbaty

2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)

zmielona mieszanka przypraw:

1 mała gwiazdka anyżu, 2 ziela angielskie, szczypta pieprzu,
2 duże goździki, po 1/2 łyżeczki kardamonu i cynamonu.

kostki gorzkiej czekolady do podania

  1. Ryż ugotuj na mleku, razem z przyprawami, słodzidłem. Wrzuć też torebkę czarnej herbaty, którą na koniec wyciągniesz.
  2. Gotuj aż zrobi się papka. Wyłóz do miseczek i powciskaj do jeszcze gorącego puddingu kawałeczki gorzkiej czekolady.

Smacznego!

Pudding ryżowy chai

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *