Sałatka z bakłażana z fetą, granatem i miętowym dressingiem

Sałatka z bakłażana, z serem feta, granatem i miętowym dressingiem.

Odżywianie Przepisy

To moja ulubiona sałatka na ciepło! KOCHAM smażonego bakłażana. Jest to oczywiste, bo bakłażan wciąga cały tłuszcz jaki wylejecie na patelnię 😉 Tu akurat musimy nieco go odsączyć, ponieważ cudowny miętowy dressing jest bazie oliwy. Dodatek granatu, to coś nieoczywistego. Słona feta wszystko spaja, tworząc nieziemsko pyszną sałatkę. Można ją potraktować jako dodatek do dania głównego, albo osobny posiłek. Mi ostatnio często towarzyszy w lunchboxie na uczelni.

 

Przepis na sałatkę z bakłażana z serem feta, granatem i miętowym dressingiem.

Składniki na sałatkę:

bakłażan

pestki granata

ser feta

Dressing:

po łyżce oliwy, octu winnego

kilka liści mięty, ząbek czosnku

łyżeczka miodu

 

  1. Bakłażana pokrój w plasty i usmaż na oliwie. Odsącz na papierowym ręczniku.
  2. W małej miseczce przygotuj dressing. Wlej wszystkie płynne składniki, liście mięty posiekaj a czosnek przeciśnij przez praskę
  3. Wyłóż plastry bakłażana, pokrusz fetę, posyp pestkami granata i całość polej dressingiem. Gotowe!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *