Wołowina po meksykańsku

Wołowina po meksykańsku, idealna do TACOS!

Odżywianie Przepisy

Jedno z moich wielkich marzeń, to trafić któregoś pięknego dnia do Meksyku… Jednak póki nie mogę fizyznie się znaleźć, to przenoszę tam moją wyobraźnię i kubki smakowe <3 Drogą prób i błędów i poprzez nudę powstało danie, inspirowane smakami Meksyku. Nie znajdziesz tu kukurydzy, która wydaje się być obowiązkowym elementem meksykańskich dań, jednak nie oznacza to, że nie możesz jej dodać. Oczywiście nie rezygnuj z przygotowania tego dania, tylko dlatego że nie lubisz pieczarek, które akurat tu dorzuciłam 😉 Dostosuj przepis pod siebie i dodaj takie warzywa jakie lubisz! Skup się raczej na mieszance przypraw, którą dodasz do pomidorowego sosu oraz kupnie dobrej jakości mielonej wołowiny. Te dwie rzeczy zagwarantują sukces tego dania.

Przygotowanie jak zwykle szybkie i proste. Pod warunkiem, że do krojenia użyjesz malaksera, a całość zrobisz w dużym, głębokim garnku.

Potrzebne Ci będą:

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

4-5 kawałków marynowanej czerwonej papryki

mielona wołowina

puszka pomidorów

puszka fasoli czerwonej

kilka pieczarek – lub innych warzyw, np. cukinii, bakłażana, kukurydzy

olej do smażenia

Przyprawy:
po 1/2 łyżeczki: ziarna kolendry, mielony kminek, oregano, tymianek, słodka papryka, czarny pieprz
coś ostrego – u mnie tabasco chipotle
coś słodkiego – u mnie 1 łyżka syropu z agawy
coś słonego – u mnie 2 łyżki sosu worcester i rybnego ( sojowy też się sprawdzi )

Do podania przydadzą się:

kukurydziane/pszenne tortille lub ryż
awokado, jogurt grecki, świeża kolendra

Sposób przyrządzenia:

  1. Do malaksera wrzuć cebulę, czosnek, marynowaną paprykę i suche przyprawy: ziarna kolendry, mielony kminek, oregano, tymianek, słodka papryka, czarny pieprz.
  2. Zmiksowaną pastę podsmaż kilka minut w głębokim garnku lub głębokiej patelni. Dodaj mielone mięso, gdy się przesmaży dodaj fasole i chwilę później puszkę pomidorów oraz resztę przypraw. Na każdym etapie możesz dodawać nieco wody, aby utrzymać odpowiednią temperaturę i niedopuścić do spalenia.
  3. Dodaj resztę przypraw i podsmażaj jeszcze chwilę na małym ogniu. Podawaj solo, na ryżu lub z tortillami. Dobrze smakuje też z łyżką jogurtu greckiego i połówką pokrojonego awokado. Na wierzch posyp świeżą kolendrą.

 

Smakówa!Wołowina po meksykańsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *